Sunday, October 17, 2010

Maahanmuutokeskustelu on huijausta

Maahanmuutosta on ilmeisesti tulossa vaaliteema. En ymmärrä miksi.

**

Taustalle lukuja.

HS: Suomessa asuu selvästi EU-keskiarvoa vähemmän ulkomaalaisia
Suomessa asuu selvästi EU-keskiarvoa vähemmän ulkomaalaisia, käy ilmi EU:n tilastolaitoksen Eurostatin tuoreesta tilastosta.

Suomen asukkaista oli viime vuonna 2,7 prosenttia ulkomaalaisia, kun EU:n keskiarvo oli 6,4 prosenttia.

Ulkomaalaisten osuus Suomessa on myös selvästi vähäisempi kuin muissa Pohjoismaissa.

YLE: Budjettiesitys on reilusti alijäämäinen

Budjettiesitys on reilusti alijäämäinen

Valtiovarainministeriön esityksen mukaan ensi vuoden budjetin loppusumma on 50,4 miljardia euroa. Esitys on 8,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Alijäämä kasvanee, kun budjettiin keksitään kaikkea ihmeellistä. Jokatapauksessa iso siitä tulee.

HS: Valtion velka paisuu suuremmaksi kuin koskaan aiemmin

Suomen valtion velka nousee jo lähiaikoina suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. 1990-luvun laman jälkeinen ennätys rikkoutuu lähikuukausina, kertoo Valtiokonttori. Vertailussa ei ole otettu huomioon inflaatiota.


Valtion laina kohoaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan vain muutamassa vuodessa ennätyksellisen suureksi myös bruttokansantuotteeseen suhteutettuna.

IMF ennakoi, että velka nousee viiden vuoden päästä yli 76 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Sitten maahanmuutosta. MOT:

Juonto: Suomesta ei löydy virallisia laskelmia siitä, mitä humanitaarinen maahanmuutto maksaa.

Thors: ”Kiintiöpakolaisten saaneiden osalta on sellaista päälle 110-112 miljoonaa euroa viime vuonna, tää oli viimeinen luku, mikä minun pöydälleni on tullut”.

Juonto: Löytyy sirpaleisia lukuja sieltä täältä, mutta kukaan ei tiedä, mikä on omaksutun maahanmuuttopolitiikan kokonaishinta.

Se tiedetään, että maahanmuuttajien toimeentulotuki, asumistuki ja työttömyyskorvaukset maksavat yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa ja voidaan laskea, että ulkomaalaisväestön nauttimiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksiin kuluu runsaat 200 miljoonaa vuodessa.

Mutta Kelan etuuksista, eläkkeistä, tuista, päivähoidosta ja esimerkiksi maahanmuuttobyrokratian hinnasta virkamiehistöineen ei löydy summattua tietoa. Eikä myöskään tasetta maahanmuuttajien maksamista veroista verrattuna verotuloista nauttimiseen.

Kaiken kaikkiaan MOT:n mielestä maahanmuuton suorat kustannukset ovat siis noin 600 miljoonaa euroa, eli 0.6 miljardia. Tarkennan vielä että kyseessä ovat kaiken maahanmuuton, ei vain humanitäärisen, kustannukset. Työssäkäyvät maahanmuuttajat, joiden käyttämät palvelut on laskettu tässä kuluiksi, maksavat kuitenkin veroja. Byrokratian hinta ei tosiaankaan myös kuulu laskelmaan, mutta esimerkiksi Maahanmuuttoviraston kulut vuonna 2009 olivat noin 23 miljoonaa.

Sivumennen sanoen, muuan ruotsalainen kirjailija väittää laskeneensa, että maahanmuuton kustannukset Ruotsille ovat jo 20% valtion budjetista. Vasta-argumentteja löytyy muun muassa täältä; ilmeisesti kirjailija hieman liioittelee. Mainitsen tämän siksi, että hänen numeroitaan toistellaan tälläkin puolella Pohjanlahtea kritiikittä.

Jos Suomen vuoden 2009 budjetti oli sellaiset 46 miljardia euroa, ja maahanmuutto on vienyt siitä noin 0.6 miljardia, niin kyseessä on vähän yli prosentti budjetista.

Toki tuo 0.6 miljardia on vain arvio. Kuitenkin tosiasia on se, että vaikka Suomi lopettaisi pakolaisten ottamisen välittömästi ja kieltäisi kaiken maahanmuuton, tuo luku ei silti katoaisi välittömästi budjetista. Jos sen lisäksi vielä kaikki maahanmuuttajat karkotettaisiin välittömästi Suomesta, niin sekään ei riittäisi Suomen alijäämän poistamiseksi vaikka todelliset kustannukset olisivat kymmenkertaiset arvioon nähden. Sitäpaitsi säästöt olisivat vielä tuotakin pienemmät, koska maahanmuuttajien maksamat verot katoaisivat myös budjetista.

Kaiken kaikkiaan maahanmuuton väitetyt ongelmat ovat muutenkin mittakaavaltaan huikean pieniä. Jos eräitä nettikeskustelijoita uskoisi, niin nämä vajaat 3% Suomen väestöstä ovat syöksemässä koko maan perikatoon. Aika epeleitä.

**

Lyhyesti sanottuna siis maahanmuutto on taloudellisesti pikkurahaa. Kukaan ei tiettävästi tosissaan ehdota, että kaikki maahanmuutto kielletään, eli keskustelua ei edes käydä koko tuon 0.6 miljardin menoerän eliminoimisesta. Kyseessä on siis noin prosentin kokoisen budjettierän säätämisestä.

Tilanteessa, jossa Suomen valtion budjetti on lähes kymmenen miljardia euroa alijäämäinen, yhdeksi suurimmista vaaliteemoista on siis nousemassa aihe, joka koskettaa noin prosenttia koko budjetista. Pitäisikö Suomen ottaa vastaan vähemmän pakolaisia? Siinähän säästyisi ainakin niin minimaalisen pieni osa tuosta alijäämästä että sitä hädin tuskin kannattaa laskea. Entä jos maahanmuuttajien sosiaalitukia leikattaisiin? Sama juttu. Mikä tahansa ehdotus, joka puuttuu maahanmuuttajien sossusta saamaan rahaan olisi siis 300 miljoonan euron summan säätämistä. Alijäämä on vähintään 8,7 miljardia.

Talouspoliittisesta näkökulmasta esimerkiksi maahanmuuttajien sosiaalituista riiteleminen on siis parhaimmillaankin Titanicin kansituolien järjestelemistä.

**

Seuraava hallitus ja eduskunta ovat kovan paikan edessä. Jatkuva talouskriisi ja pahasti alijäämäinen budjetti tarkoittavat väistämättä sitä, että menoja on leikattava. Mikään puolue ei tietenkään halua lähteä eduskuntavaaleihin näin realistisella linjalla. Siksi on käytännössä varmaa että mitään todellista talouspoliittista keskustelua ei näissäkään vaaleissa nähdä, koska se olisi poliittisesti vaarallista.

Siinä mielessä Suomen valtapuolueille käy varmaankin oikein hyvin, että vaalien alla käydään kiivasta maahanmuuttokeskustelua. Vihreät voivat profiloitua siinä liberaaleina antirasisteina, perussuomalaiset rasis...kriittisinä ja muut oman makunsa mukaan. Keskustelu tarjoaa hyvän tilaisuuden myydä omaa puoluetta äänestäjille, ja samalla voidaan kokonaan välttää vaikeista aiheista keskusteleminen.

Suomen puolueiden näkökulmasta koko maahanmuuttokeskustelu onkin siinä mielessä lähinnä kätevä väline äänestäjien kusettamiseen.

7 comments:

wazupper said...

Maahanmuuttajien prosenttimäärän sijaan kannattaisi ehkä verrata määrää Suomessa syntyvien määrään, niin perspektiivi olisi paremmin kohdillaan. Suomessa syntyy vuodessa ~50000-60000 ihmistä. Maahanmuuttajia taas on vuositasolla noin 25000(http://fi.wikipedia.org/wiki/Maahanmuutto#Suomi). Tämä tarkoittaa sitä, että yhtään pidemmällä aikavälillä kolmasosa kansasta on maahanmuuttajia. Todennäköisesti jopa suurempi osuus, koska syntyvyyttä ei ole huomioitu.

Se on sitten eri kysymys, että onko tämä ongelma. Ongelmaksi se todennäköisesti muotoutuu, jos maahanmuuttajia ei pystytä sopeuttamaan, ja heistä muodostuu jonkinnäköinen alempi kasti.

Kanta said...

Wazupprin kommentteihin voisi mainita että ulkomaan kansalaisten nettomaahanmuutto Suomeen viime vuonna oli 14,000 Tilastokeskuksen taulukoiden pohjalta. (http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/vrm/muutl/muutl_fi.asp) Tämä siis sisältää sekä Suomeen muuton että Suomesta pois muuton.

wazupper said...

Hyvä huomio. Käytännössä tuon huomioonottaminen lisää entisestään maahanmuuttajien suhdelukua, koska myös alkuperäisiä asukkaita muuttaa pois. Ts. tuon maastamuuton voi vähentää syntyvyydestä, jolloin saadaankin suhteeksi jo yli se 1/3.

Kanta said...

Hä? Jos katsoo kans Suomen kansalaisten maahan- ja maastamuuton niin huomaa että viime vuonna itse asiassa Suomeen muutti enemmän Suomen kansalaisia kuin heitä muutti sieltä pois.

Mikko Särelä said...

Michael, oletko muuten ehtinyt tutustumaan valtion budjettiin, että osaisit sanoa, mitkä menot ovat paisuneet ja mitkä tulot ovat pienentyneet? Missä määrin on kyse suhdannemuutoksista ja missä määrin pysyvistä?

Michael Halila said...

En ole sen tarkemmin perehtynyt.

Michael Halila said...

Vastaan ensimmäisen kommentoijan viestiin myöhässä, kun tulin palanneeksi tähän tekstiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhtään pidemmällä aikavälillä kolmasosa kansasta on maahanmuuttajia.

Niin, jos nykyiset trendit todellakin jatkuvat sen "pidemmän aikavälin". Koska tässäkin puhutaan vuosikymmenistä, se on mielestäni aika uskalias oletus.

Ongelmaksi se todennäköisesti muotoutuu, jos maahanmuuttajia ei pystytä sopeuttamaan, ja heistä muodostuu jonkinnäköinen alempi kasti.

Esimerkiksi Jussi Halla-ahon ja muiden hänenmielistensä perussuomalaisten ehdokkaiden allekirjoittama vaalimanifesti tähtää nimenomaan tähän, koska siinähän vaadittiin "toisen luokan" kansalaisuuden lanseeraamista maahanmuuttajille.