Monday, January 9, 2012

Formulasankari Vladimir Putin ja poliittinen machoilu Venäjällä

Kuten muistamme, Kekkonen hiihti ja Kekkonen kalasti.Putin taas hiihtää ja Putin ratsastaa, muistuttaa Daily Mail:Ja näin käy Putinilta formula:Putin pistää kaasun pohjaan, otsikoi hupaisa propagandakanava Russia Today. Näinköhän. Tässä nimittäin Top Gearin formulakokeilu, eli kuinka vaikeaa autoja työkseen ajavalla ja arvioivalla toimittajalla on tehdä kierros F1-autolla. Sattumalta vielä saman firman!Urkuhamsteri ei saa edes alasarjavempelettä liikkeelle, puhumattakaan että laskettelisi muka kaasu pohjassa ympäri rataa F1-autolla niin kuin Venäjän Valle. Oikea kysymys F1-diggareille onkin tämä: minkälaiset softat ja asetukset tuohon keltaiseen Relluun on pitänyt ladata että se pysyi kansakunnan isällä lapasessa radalla noinkin hyvin? Ja montako epäonnistunutta ottoa RT:llä on purkissa ennen tuossa nähtyjä pätkiä?

Paljon tärkeämpi poliittinen kysymys on avoin kaikille: mitä se kertoo venäläisestä politiikasta että siellä pidetään tarkoituksenmukaisena ja järkevänä lavastaa tällaisia maskuliinisuuden näytöksiä? Meidän presidentillä on niin iso haba, että kun se törmää talouskriisiin, Venäjä pelastuu. Äänestä meidän Vallea, tai se judontaa sua:Salettiin judonsi RT:täkin kun eivät osaa oikeinkirjoitusta. Duumviraatin nuoremman jäsenen on otettava kovemmat keinot käyttöön:Jos fanit ovat tästä kaikesta liian liekeissä, niin presidentti sammuttaa:Edes valaasta ei ole vastusta kun yhden miehen Thunderbirds alistaa maalla, merellä ja ilmassa.Meillä Kekkonen meemiytyi vasta kuolemansa jälkeen, mutta Putin tekee sen virassa ollessaan.

**

Tällainen on Venäjän suuri johtaja, josta tulee tänä vuonna uudemman kerran Venäjän presidentti. Käppyröitä viime vaalien teknisesta toteutustavasta voi katsella täältä ellei ole jo nähnyt. Venäjän "suvereeni demokratia" on parlamentaarinen demokratia tietyin rajoituksin: vapaasti saa äänestää, kunhan Yhtenäinen Venäjä saa enemmistön. Jos ei saa, niin Tšetšeniassa nostetaan äänestysaktiivisuutta kunnes saa. Samasta blogista voi lukea mielenkiintoisia tilastoja elämästä Venäjällä, maassa jossa miesten eliniänodote on matalampi kuin Pohjois-Koreassa.

Suomen rajanaapurina on ydinaseilla varustettu kehitysmaa, jonka presidentti tekee kaikenlaista machoa ja sankarillista maan luisuessa yhä syvemmälle korruptioon ja kurjuuteen. Seuraavien vaalien lähestyessä onkin syytä pelätä että hallinto ottaa kovat keinot käyttöön varmistaakseen asemansa. Dosentti Arto Luukkanen on nimittänyt Venäjää sekurokratiaksi: valtioksi jossa valta perustuu turvallisuusviranomaisiin. Nimitys vaikuttaa osuvalta kun seuraa Venäjän salaisen poliisin toimintaa. Yleisradio esitti viime syksynä uusintana pysähdyttävän dokumentin Viiden miljardin painajainen, jossa kerrotaan melko tylysti millaisilla menetelmillä Venäjän poliisi ryöstää ihmisiä ja yrityksiä.

Jeltsinin aikana toteutettu Neuvostoliiton yksityistäminen oli loistava ja kunnianhimoinen projekti, jonka toteutus ajoi pahasti karille, ja tuloksena on ollut Putinin sekurokratia jossa talouselämässä voi menestyä vain jos tekee yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden ja valtion turvallisuuspalvelujen kanssa. Nämä ovat käytännössä sama asia, minkä ei pitäisi olla mitenkään uusi asia Neuvostoliiton historiaa tunteville; pyörihän GULAG rikollisten ja KGB:n yhteistyöllä.

Vielä tylympää lukemista on entisen KGB-miehen, sen seuraajasta FSB:stä länteen loikanneen vastatiedustelu-upseeri Aleksandr Litvinenkon teos Blowing Up Russia. Litvinenko kertoo melkoisen kauhutarinan siitä, kuinka Venäjän turvallisuuspalvelu järjesti vuoden 1999 kerrostalopommit aloittaakseen toisen Tšetšenian sodan ja saadakseen ex-KGB-mies Putinin valtaan. Litvinenkolla on myös sanottavaa siitä kuinka Venäjän järjestäytynyt rikollisuus ja salainen poliisi kytkeytyvät toisiinsa ja tekevät yhdessä valtavia talousrikoksia.

Muuten Litvinenkon tarinoita voisi pitää häiriintyneinä salaliittoteorioina, mutta kuten varmaan muistatte, hänet salamurhattiin Lontoossa poloniumilla. Tekijä oli mitä ilmeisemmin entinen työnantaja, ja nimenomaan se puhuu todella vahvasti sen puolesta että Litvinenkon tarina on ainakin ikävän lähellä totuutta Kremlin kannalta. Kerrostalopommit onnistuivat: niiden jälkeen alkoi toinen Tšetšenian sota, ja Putin on vallankahvassa vieläkin. Nyt kun Putinin klikin vaalihuijaus on mennyt niin härskiksi että oppositio marssii voimalla, on todella syytä pelätä että sekurokratia järjestää uudet kerrostalopommit valtansa turvaamiseksi. Se on nimittäin satavarmaa että Putinin salainen poliisi ei luovu vallasta mukisematta.

No comments: