Monday, October 7, 2013

Yhteisöverosta sulaan hulluuteen

Helsingin sanomat julkaisi eilen illalla näkökulman täydelliseen älyvapauteen, joka myös suomalaisen kirkkopolitiikan nimellä tunnetaan.

HS: Kirkoille ehkä rahaa budjetista – vaihtoehtona hautausmaksu jokaiselta
Yritysten maksamista yhteisöveroista ei ehkä tilitetä enää tulevaisuudessa tuottoja kahdelle kansankirkolle. Sen sijaan evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko saattavat saada korvausta yhteiskunnallisista tehtävistään suoraan valtion budjetista.

Asiaa pohditaan parhaillaan työryhmässä, jota vetää valtionvarainministeriön finanssineuvos Elina Pylkkänen.

Työryhmän esitykset saattavat mullistaa suuresti uskonnollisten yhdyskuntien rahoitusmallit.

Ryhmä on ehdottomassa kolmea mallia, jolla kirkot saisivat korvausta yhteiskunnallisista tehtävistään, kuten kirkonkirjojen pidosta ja hautaustoimesta.

Yhden ehdotuksen mukaan jatkettaisiin nykymallilla, jossa kansankirkot saavat osan yhteisöveron tuotoista. Viime vuonna kirkkojen saama yhteisövero-osuus oli 98 miljoonaa euroa.

Toisessa mallissa luterilainen ja ortodoksinen kirkko siirtyisivät suoran valtion budjettirahoituksen piiriin.

Kolmannessa mallissa jokainen kansalainen maksaisi veroluonteisen hautausmaksun.

Maksu kerättäisiin kaikilta, eli myös uskontokuntiin kuulumattomilta.

Uudistuksen taustalla ovat kirkon hoitamat yhteiskunnalliset tehtävät, lähinnä hautausmaat. Ministeri Päivi Räsänen perustelee:

"Kirkko hoitaa yhteiskunnallisia tehtäviä, jotka eivät varsinaisesti kirkon perustehtäviin kuulu. Silloin on asianmukaista, että siitä myös maksetaan korvaus."

Suomalaisen kirkkokeskustelun mielettömyys kiteytyy täydellisesti siihen ettei työryhmälle ilmeisesti ole tullut mieleenkään ehdottaa ratkaisua joka on saanut jopa Hesarin kommenteissa selvästi eniten kannatusta: otetaan kirkoilta niiden yhteiskunnalliset tehtävät pois.

Siitä asti kun kirkosta eroaminen Suomessa sallittiin, on evankelis-luterilaisen kirkon suhteellinen jäsenmäärä muuttunut vain yhteen suuntaan: alaspäin. 2000-luvulla kirkon jäsenmäärän lasku, niin absoluuttinen kuin suhteellinenkin, on kääntynyt syöksyksi. Kehitys näkyy kirkon tuloissa: 60% seurakunnista teki viime vuonna tappiota. Esimerkiksi Helsingissä luterilaisen kirkon jäsenmäärä tulee ensi vuosikymmeneen mennessä laskemaan alle 50%:n. Viimeistään silloin on pakko kysyä miten voidaan perustella että vähemmistöuskonnolle annetaan hoidettavaksi yhteiskunnallisia tehtäviä.

On yksinkertaisesti pöyristyttävää ehdottaa että valtio ryhtyisi suoraan rahoittamaan kahta uskontokuntaa. Ratkaisu kirkon hoitamien yhteiskunnallisten tehtävien ongelmaan on yksinkertainen: kirkko on lopultakin erotettava valtiosta poistamalla siltä kaikki yhteiskunnalliset tehtävät. Jos kirkon jäsenet haluavat tulla haudatuiksi kirkon hallinnoimille hautausmaille, maksakoot he siitä itse, kuten muustakin harrastustoiminnastaan. Se ettei tätä ilmeisesti aiota edes ehdottaa ratkaisuksi kertoo paljon siitä kuinka järjetön kirkon ja valtion suhde Suomessa on.

Todellisuudessa kirkon "yhteiskunnalliset tehtävät" ovat tekosyy jonka perusteella Räsäsen edustamat piirit yrittävät saada valtiota antamaan entistäkin vahvempaa taloudellista tekohengitystä romahtavalle valtionkirkolle. Ajatus siitä että kirkkoon kuulumattomat, etenkin kirkkoa instituutiona vakaumuksellisesti vastustavat, joutuisivat verovaroistaan tai erillisellä "hautausmaksulla" avustamaan kirkon toimintaa, tekee törkeällä tavalla pilkkaa vakaumusten tasa-arvosta ja uskonnonvapaudesta.

Suomen kansalle ja valtiolle on jo tarpeeksi suuri onnettomuus että kristinuskon kaltainen suvaitsemattomuudelle ja erilaisuuden vihaamiselle perustuva ideologia käyttää yhä niinkin suurta valtaa politiikassamme kuin esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain torpedointi todistaa. Se ettei politiikan käytävillä nähdä mitään muuta tapaa reagoida kirkon jäsenkatoon kuin suora valtion taloudellinen tuki todistaa ettei uskonnonvapaus tai kirkon ja valtion ero ole Suomessa todellisuudessa mitään muuta kuin tyhjää puhetta.

4 comments:

Miltton Friidman said...

Hyvä kirjoitus!

Tsekkaa myös tämä

Vasemmistolainen jumalanpalvelus. Feat. Kai Sadinmaa, Anna Kontula, & Antti Ronkainen.

tikkablog said...

Hyvin sanottu.

Tom Kärnä said...

Itse olen kristitty ja kannatan hyvinkin valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien erottamista toisistaan. Sellainen olisi minusta tervettä.

Miltton Friidman said...

Konservatismia, liberalismia ja libertarismia - siis kolmea suurta poliittista pääfilosofiaa - tutkivassa sarjassani on ilmestynyt uusin osa:

Vertailussa konservatismi, liberalismi ja libertarismi. Osa 2.

Käsittelen tekstissä miten eri filosofiat suhtautuvat mm. rahankäyttöön, työnantaja/työntekijä -suhteisiin ja isänmaallisuuteen.

Aiemmat osat voi lukea tästä:

"The big three" suuressa syysvertailussa - konservatismi, liberalismi ja libertarismi

Jälkipohdintoja konservatismin, liberalismin ja libertarismin vertailuun